Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2006 16:57 - Моят личен кръстоносен поход: Обратната страна на земята
Автор: antony Категория: Лични дневници   
Прочетен: 914 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 24.10.2006 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                      Няма нужда да лъжете, тук всички сме евреи
                                          надпис на митницата на аерогара "Бен Гурион"


В интерес на истината, тоя надпис не го видях. 
Но имаше друг, много по-ясен:        
К а б а л a

После, в хотела, пак  кабала  (но с по-малки букви). 
Добре дошъл в страната на кабалата, викам си аз. 
След това разбрах, че "кабала" на иврит означавало просто "приемна".

Страната прави зашеметяващо първо впечатление с подредеността и чистотата си. И не само защото кацаш от София. Навсякъде зеленина и разни малки статуетки или друга украса по парковете и градинките.

Веднага те грабва и факта, че всички жени са с големи цици. 
Иначе не са кой знае какво. Обаче нали знаете: и по-хубави сме виждали, и с по-грозни сме си лягали...

- Е, как е Израел ? - питат ме по телефона.
- Благодаря, добре е - отговарям аз и се чудя, как да им обясня необяснимото...

Изобщо, Израел не е чужбината, каквато я знаем, няма нищо общо с никоя друга страна в Европа и Америка, дори и в Азия. 
Това е най-странната страна на света. Сякаш всичко е наопаки.

Всички знаем, че на иврит се пише обратно - от дясно на ляво. Но само буквите, цифрите са като нашите, от ляво на дясно. И така, никога не разбирам какво всъщност пише:
9.00-17.00 h. : емерв онтобаР

Дори името на страната не е Израел, както му викаме ние, ами Исраел. 
И се пише с "ш", много ясно!

Има само два сезона - топъл и горещ.

Знак номер 36, "Стоп", го няма. 
По-точно, има го познатия червен осмоъгълник, но без надписа.
Нарисувана е една длан, сигурно за да няма оправдания :
"...ама, аз не мога да чета..."

Много ми се стори странно, че думата "синагога" изобщо не е позната, има друга на иврит за целта. Те изобщо си имат своя дума за всичко, даже и за компютрите. Само за телевизор нямат, та му викат просто "телевизия".

Само тук може да се види евреин-просяк, като във вицовете. 
Или евреин-негър, това и във вицовете го няма.

Понеже календара е лунен, дните не започват сутринта, с изгрева на слънцето, примерно, а напротив - вечерта с изгрева на първата звезда. Поради това, седмицата не започва в понеделник сутринта, нито дори в неделя сутринта. Тя изобщо не започва сутринта, а в събота вечерта - така наречения "Моцей Шабат". 
Хората тръгват на работа, магазините и заведенията се отварят и живота тръгва с пълни сили.
Самата събота "Шабат" е свещен ден за молитви и никой не трябва да прави нищо, дори и да пали цигара. Обществения транспорт не работи, дори да искаш да отидеш някъде да направиш нещо, няма как, ако нямаш кола. А ако имаш и решиш да си направиш излет в парка, трябва да внимаваш как ще пътуваш - ако попаднеш на религиозни, ултра ортодоксални евреи, жална ти е майка - ще те замерят с камъни, понеже шофираш, значи работиш...

Очаквах да намеря 51-я или не знам кой си щат на Америка, а се озовах в 16-тата съветска република! 
Руският е неофициално официалния втори език в страната. 
Има повече от милион емигранти от бившия СССР, които си имат своята общност, радиостанции, ТВ канали, политическа партия и организирана престъпност дори.

Въобще, това е една много измислена държава!
Но, измислена перфектно!

Няма нищо случайно и недообмислено, камо ли грешно. Всичко е точно такова, както трябва да е, до най-малките подробности. Като започнеш от законите по пътищата и свършиш с това, че няма как да ти се хлопне врата в дома, или да ти се счупи прозорец от вятъра.

Можем да наречем страната "Двата града-държава"- толкова е малка и гъсто населена. Когато кажат: "отивам до центъра", не говорят за центъра на града, а на държавата.

Двата града са Йерусалим и Тел Авив.

Тоя, втория - Тел Ал или TLV, както го наричат и изписват свойски местните, е всъщност конгломерат от 10-тина по-малки градчета, свършващи на светофара. Има даже един булевард, "Жаботински", който ги пресича половината, без да си сменя името, а само пощенския код.

Този мегаполис си има дори отделно име - Гуш Дан
Като всички мегаполиси и той си има своя блясък и своите бордеи. Обратно на София, северните квартали са скъпите. Нощем никой не спи и е невъзможно да паркираш някъде преди 3ч. след полунощ. Купона е безспирен и много удачно са се побратимили точно с Амстердам.

В Израел има голям процент луди, но не бият на очи, понеже всичките живеят на едно място - в Йерусалим. Затова и се твърди, че да си "йерушалми" не е адресна регистрация, а диагноза.

Йерусалим означава "град на мира" и е другата крайност.
Представете си, едно огромно Велико Търново, разположено на много хълмове и пълно с религиозни. От всички религии, които знаем, и няколко за които сега научаваме. Наистина има някаква странна атмосфера, витаеща във въздуха сякаш. Любопитно, когато влизах с автомобил в града изведнъж по радиото зазвуча една стара песен на Джованоти, "Пъпа на света", ако я помните. Много сполучлив избор от Негова страна.

Разбира се, има и други градове.

Хайфа е пристанището на държавата, местния Бургас, даже и с рафинерията. Признат за пети по красота в Средиземноморието и го сравняват с Барселона. Гордостт а на града са "Бахайските градини", но и аз съм ги виждал само на снимка като вас, така че млъквам.

На юг има още две, по-малки пристанища - Ашдод и Ашкелон
Два града-близнаци, според мен, но много чисти, приветливи и подредени. Там за първи път видях как се сади трева - точно както ние разстиламе мокет - мерене, рязане и постилане на един топ чимове върху пясъка.

Има едно много известно място - Ейлат, курортен център на брега на Червено море, точно срещу Акаба, приказния град на Аладин. 
Самият Ейлат е странен, дори и само заради аерогарата в центъра, между киното и пазара. Има страхотни хотели, красиви и интересни. И обидно скъпи, разбира се. 
А, има и улица "Смолян", и те са се побратимили, както забелязвам. Ако се снимаш на тази улица, неминуемо ще фотографираш и Йордания зад себе си, просто няма място. Там въздуха е много сух и не се диша през лятото, а пък морето - напротив, винаги е студено, не знам защо. Така и не се изкъпах в Червено море.

Има още един, известен курортен град - Тверия, римската Тиберия, на брега на Галилейско море. Едно голямо езеро, което сега се нарича Кинерет. Града е ала-бала, пълно е с араби. И арабкини, които се пекат на плажа със ония, техните рокли, и без да си свалят забрадките. Те така се и къпят в морето, като пингвини. Но какво да се прави, религия.

Като казах религия, та се сетих за стария град на Йерусалим.
 Наистина е много стар. 
Стената на плача е един зид, останал от древния храм на евреите. От западната му страна е място за поклонение на евреите, а от изток на мюсюлманите. Ако се качиш по-нависоко и погледнеш оттатък, си като в CNN. Виждаш златното кубе на  "Ал-Акса",  наистина култова джамия. 
Там Мохамед се е възнесъл на небето. 
Самата стена на плача е разделена на още две части - една по-голяма, за мъжете, и една по-малка, за жените. Както в обществените тоалетни.

Можете да си напишете на някакво листче една или повече молби, желания или мечти, и да ги сложите в някои процеп на Стената. 
Ще се сбъднат, гаранция. 
Това е все едно да звъниш по GSM-а на Господ.

Повярвайте ми, ако седнете с лист и молив на едно такова "особено" място и се замислите, какво наистина искате в тоя живот, много неща ще ви станат по-ясни...

Убеден съм, че почти никой не иска пари в този момент. Или го е срам да го напише, сякаш на Господ не му е ясна цялата кофти ситуация.

Добре поне, че аз му драснах нещо на тая тема. То и за това все сме си бедни, като не си искаме...

Но истинската същност на Израел не е нито религиозните места за поклонения, нито даже и големите градове. 
Истинското душа на страната са многобройните градчета и села, за които не сме гледали по новините. Изникващи от нищото, сякаш вчера ги е нямало, чисто нови и безкрайно зелени. На влизане няма табела - има надпис с посадени цветя, как се нарича градчето. Павирани улички и страшно много деца. Има и кучета, ама как пък не видях едно бездомно. Детските площадки са умопомрачителни, даже са постлани с гумирана материя, и да искаш не можеш да се удариш. Пожелайте си в следващия си живот да сте деца в Израел, друго не ви трябва.

Та, тези кокетни градчета са най-хубавото място за живеене.
 Шоам, Ариел, Модеин, Наария... нямат край. 
Аз лично много харесах Зихрон Яков, може би ми заприлича на Казанлък. Чист въздух и красива природа. Там се намира гробницата на барон Ротшилд
Да, за същия става въпрос. 
Оставил е една чанта пари на фондация, която се грижи за поддръжката на парка със семейната гробница. Не мисля , че си е дал парите напразно.

Ако трябва да обобщавам, интересното е, че на територията на четвърт България може да има всичко, за което се сетиш, даже и зимен ски курорт! А и никой, никога, не съм чул да казва : 
"Израел е малка държава." 
Защо ли?


P. S. 
А бе хубав е Израел, бе много е хубав... ама да си евреин...


Ide.li
10.10.2005
http://ide.li/article912.html



Тагове:   поход,   Моят,   Обратната,


Гласувай:
0



1. strianakiev - Благодаря....разказвате много умело и завладяващо..
02.11.2006 15:07
Да Ви призная завидях Ви от сърце на умението да разказвате. Разказа Ви е кратък, но успявате да предадете усещането, което сте преживели. Мечтата ми е да посетя тези места и много съм чел от други автори, но такъв разказ за тази страна никога не съм чел. Моля Ви споделете, как Ви въздейства посещението на гроба на Исус Христос за мен това е много интересно. От сърце Ви благодаря за картините, които изградихте в мойто съзнание.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antony
Категория: Лични дневници
Прочетен: 33556
Постинги: 16
Коментари: 29
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол